Včelí med kvetový
Med je prírodná, sladká látka, produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, alebo z výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho šťavy rastlín a nachádzajúcich sa na živých častiach rastlín, ktoré včely zbierajú, pretvárajú vylučovaním špecifických látkok, nechávajú dehydrovať, uskladňujú a nechávajú v plástoch vyzrieť.
Významnou vlastnosťou medu je antimikrobiálna vlastnosť, ktoré zastavujú rast alebo perzistenciu mnohých mikroorganizmov. V mede neboli nájdené žiadne vegetatívne formy bakteriálnych spór spôsobujúce ochorenia.
Na výrobu jedného kilogramu medu je potrebné, aby včely navštívili niekoľko miliónov kvetov a preleteli celkovú letovú dráhu rovnajúcu sa vzdialenosti šesť násobku obvodu Zeme.