Kompóty a zaváraniny EDEN
Počas sezóny máme neustále k dispozícii čerstvú zeleninu priamo zo záhrad alebo zeleninárskeho trhu. Mimo sezóny je vhodné konzumovať zaváraniny, ktoré sú aj v zime bohatým zdrojom vitamínov.
V náleve môžeme sterilizovať nadmerné zásoby kapusty, fazuľky alebo červenej repy. Vynikajúcou surovinou na zaváranie je paprika, cibuľa a samozrejme uhorky. Zo zeleniny môžeme sterilizovaním pripraviť už hotové šaláty, napríklad čalamádu či rimavský šalát.
Zaváraniny (malé balenie)
Fazuľové struky
Zelený hrášok
Uhorky
Miešaný šalát
Zeleninové lečo
Červená paprika
Kukurica
Kôpor
Cesnaková pasta
Biela kapusta
Červená repa
Paradajkový pretlak
Zeleninové lečo
Zaváraniny (veľké balenie)
Červená repa strúhaná
Červená repa kocky
Červená kapusta
Uhorky
Zelené fazuľové struky
Žlté fazuľové struky
Čalamáda
Rimavský šalát
Ovocné kompóty
Ovocné kompóty sú chutnou sladkosťou, prílohou k nedeľnému obedu alebo prísadou pre prípravu rôznych jedál. Je možné ich ďalej spracovávať, napríklad do dezertov, koláčov či múčnikov.
Na zaváranie sa používa čerstvé ovocie ako napríklad marhule, maliny, černice, čerešne, jahody, jablká a hrušky. Obľúbené sú aj kompótové zmesi z viacerých druhov ovocia. Kompóty je možné ochutiť podľa vlastnej fantázie, napríklad vanilkou, škoricou, zázvorom, pomarančovou a citrónovou kôrou.